söndag 8 maj 2016

Toppits-buzzning



Har fått äran att få testa Toppits nya plastfolie och buzza om den. Om du vill läsa mer om att vara buzzador kan du klicka här.

Jag tycker att det är svårt att hitta plastfolie idag som verklig är vidhäftande så som jag minns att den var när jag var liten. Kanske beror det på att man längre tillbaka inte var så noga med vilken slags plast man använde och inte tänkte på hur den påverkade miljön. Nu har dock Toppits kommit med en ny plastfolie som dels är bredare och dels bättre vidhäftning på. Den är bra!
Jag har använt den till lite olika saker;


  • vinkork - när man inte hittar sina inköpta vinkorkar (och inte har druckit ur flaskan) så kan man täcka över med plastfolie
  • växthus - när man odlar och ska få fröna att gro
  • matförpackning - när man ska spara mat, det är kanske den vanligaste plastfolieanvändningsanledningen :-)


Sedan använder jag den för att kunna bevara marsipan mjuk. Jag köper ju hem en del marsipan - och så länge den ligger vakuumförpackad är det ingen risk att den torkar. Men så fort man öppnar dem så börjar de torka, och det är inte alltid man behöver ett helt paket till den tårta eller dekoration man ska göra. Jag har förut använt mig av att lägga in marispanen i påsar och stänga med påsförslutare och det funkar ett tag. Men nu har jag virat in marsipanen i plastfolie först och sedan i påsar. Det funkar mycket bättre och marsipanen har hållit sig mjuk betydligt längre. Tack Toppits!

10/10

Den sista 10-listan! =)

10 bilder på saker du tycker om!

Böcker!

Min kamera, min mobil, min gps och min bössa!


Hotellfrukostar - kanske inte heller är en sak... men ändå...

 Ljusslingor!

Julgranar!

Blommor/växter

Stenar

Ljus

Hemstickade raggsockar

Ägg


Fotbollar! Världens roligaste leksak!


Blev visst fler saker än 10... Strunt samma. Nu är detta blogginlägg som legat och väntat äntligen klart!

Marknadskarameller!

Hittade i julas ett nytt recept på marknadskarameller. Har förut använt mig av svärmors recept med cocosfett, men detta recept innehöll smör istället. Enklare och minst lika gott. Tyckte faktiskt inte att det skiljde nåt i smaken.
Känns lite konstigt att blogga om det nu såhär i majvärmen (som faktiskt är sommarvärme just nu) men eftersom jag inte bloggat så mycket alls på ett tag så får det bli så. Detta blogginlägg låg och väntade...

Ingredienser: 
6 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker

4 dl socker
125g smör
1 1/3 dl vatten 

Gör så här 
Blanda vetemjöl, florsocker, kakao och vaniljsocker.
Värm upp socker, smör och vatten i en kastrull men låt det inte koka.
Häll de varma ingredienserna ihop med de torra och rör ihop.
Lägg smeten i en smord långpanna och platta till. Ställ kallt. När smeten stelnat skär i små bitar. 

lördag 7 maj 2016

Goda bullar

40 små bullar:
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 dl socker
0,5 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl. 

FYLLNING: (Här har jag mycket mer än man ska!) men det står:
4 msk smör
4 msk socker
1 msk vaniljsocker

Jag använder nog typ 100-150 g smör och anpassar socker och vaniljsocker efter smak! Det blir mycket saftigare!

Smält smör,blanda i mjölk,värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.Häll i salt och socker. Tillsätt 5 dl mjöl och rör smidig,tillsätt resten och rör tills degen släpper bunken. Jäs i 20-30 min. Starta ugn,250  grader.Knåda degen smidig och kavla till en rektangel. Blanda ihop fyllningen och bred på degen. Rulla ihop och dela i 40 delar. Låt bullarna jäsa i 30 min på plåt under duk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 5-10 min.

3 yrken jag kan tänka mig att ha

Hm... svårt att välja...
Just nu kollar man ju på platsannonser och funderar på fördelar och nackdelar med olika yrken. Sedan är det ju så att man måste utbilda sig igen om man ska byta yrke. Det känns som en stor nackdel :-)

Fotograf - vore roligt. Eller är det kanske bättre att ha det som en hobby?

Florist - vore helt ljuvligt! ÄLSKAR att greja med växter och tänk vad kreativt det yrket är!

Fönsterputsare - Näe, jag bara skojar. Tyckte det verkade som jag snöat in på yrken på F.

Fast det kanske jag har... Förskollärare? Fantasiinspiratör? Festfixare? Fotbollsdokumenterare? Frukostfixare? Fotobokstillverkarkare? Fnisskonsulent?

När jag tog studenten hade jag min framtid utstakad framför mig och visste precis vad jag ville. Idag hade jag valt annorlunda. :-)




En flock med älgar

Häromkvällen åkte jag hem från jobbet väldigt sent och tog då en viltsafari på samma gång.
Fick syn på två älgar på ena sidan vägen och fokuserade mig då på dem, när jag plötsligt i ögonvrån ser att nåt händer på andra sidan vägen. Det kom en hel flock med älgar spingande över vägen! Det var mäktigt - och kändes nästan overkligt. Om dte varit en flock med kor hade det inte varit lika förvånande. Men, men... man vet att det INTE är älgjakt när man ser en hel flock med älgar. När det är älgjakt har man tur om man ser EN älg. =)
En något skakig video - som tyvärr tappade i kvalité när jag lade på anti-skak-filter...



En inte jättebra bild då det var ganska mörkt och mitt objektiv inte riktigt klarar mörker så bra.

söndag 1 maj 2016

Tankevända

Ibland får man göra en tankevända. När man har tänkt på ett visst sätt och plötsligt inser att det kan vara på ett helt annat sätt. Ibland handlar det om att göra en tankevända åt ett positivt håll, och ibland handlar det om att inse något som man kanske helst inte vill inse.
Pust.

Det är mycket nu, och jag är inte alls i fas. Saker som känns som att de är utom min kontroll tar mycket tid och jag vill helst bara gömma mig under täcket och stanna där. Ibland vill jag till och med vara tjurig, sur och grinig och elak. Fast det är jag ju inte, för den inre spärren gör att man skärper till sig och biter ihop.

Det låter som att det är sjukt jobbigt just nu - men näe, egentligen inte. Det mesta är kul och roligt. Men liten tuva välter ofta stort lass. Typ.

Jag är just nu extremt bra på att fylla min fritid med roligheter. Ibland blir det övermäktigt, och just nu när jag skriver detta är jag trött. Så, förmodligen kommer jag ångra att jag skrev detta.

Jag kommer igen! :-)