15-20 st
Ugn: 250º
Det här behöver du:
150g smör
3 dl mjölk
50g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
1 msk stött kardemumma (om man vill)
1 liter mjöl
ägg till pensling
Gör så här:
Smält fettet och häll i mjölken.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Blanda i salt, socker, kardemumma, ägg och det fingervarma degspadet.
Tillsätt hjorthornssaltet och mjölet och arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk i ca. 15 min.
Baka ut runda bullar som får jäsa upp ordentligt på en plåt.
(Tips! Sätt på ugnen och ställ plåtarna på spisen)
Pensla med ägg och grädda dem i 250º värme i 8-10 min.
Fyll semlan med mycket mandelmassa/nötmassa och vispgrädde.
Pudra på florsocker.
Frys gärna in bullarna och plocka fram och fyll när de ska ätas.
Fixa gärna din egen mandelmassa:
2½ dl sötmandel
2-3 dl florsocker
½ äggvita
2 bittermandlar
2 tsk vatten
Skålla och skala mandeln.
Mal mandlarna fint i kvarn.
Tillsätt florsocker/äggvita, rör om tills det blir en slät och varm massa.
Tillsätt vatten om den blir för tjock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar