söndag 17 februari 2013

Fluffy fluffy

Testar ett nytt recept på semlor idag. Ska nämligen bjuda på fika på ett möte i veckan. Jag letade upp ett recept som lovade luftiga semlor, så nu återstår att se om receptet håller vad det lovar. 

Luftiga semlor

Ingredienser

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
15 dl mjöl (ca 900 g)

Vill man kan man smaksätta med 1-2 krm kardemumma.

Tillagning

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler. 

Inga kommentarer: