Så jag satte igång degen, pluggade medan den jäste, och sedan gjorde jag om fyllningen efter vad jag hade hemma. I originalreceptet ska det vara pistagenötter och russin, men det hade jag inte hemma. Såhär blev mitt recept:
Adventsbulle med annorlunda inslag
ca 15 bitar (beroende på hur stora man gör dem, jag gjorde så att det blev 36 bitar)25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1/2 g saffran
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
1 ägg
50 g rumsvarmt smör
8 dl vetemjöl
Fyllning
125 g rumsvarmt smör
75 g solrosfrön
2 dl torkade aprikoser och tranbär (hackade i mindre bitar)
1 msk kanel
3/4 dl ljus sirap
Såhär gör du:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt en skvätt ljummen mjölk och rör ut jästen. Häll i saffran, salt, socker, ägg och resten av mjölken. Klicka i smöret och häll i mjölet. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper från kanterna. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 1,5 timme.
2. Rör ihop fyllningen.
Ser lite geggigt ut, men blev gott! |
3. Kavla ut degen så den blir ca 25x50 cm. Fördela fyllningen över degen, rulla ihop och skär ca 15 bitar som är två cm tjocka. Ställ dem med snittytan upp och 1 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över och låt jäsa i 45 minuter.
Först håller de sig en bit ifrån varandra... |
...men efter jäsning så har de gosat ihop sig till en klump! |
4. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på rörsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna, och skär sedan i så stora bitar som du vill ha.
Kolla vad vackert det gnistrar om rörsockret! Som frost! |
I originalreceptet skulle man också koka upp en sockerlag och pensla på bullarna, men jag gillar inte sånt, så det struntade jag i.
Fikadags! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar