Såhär dan före dan före dopparedan tänkte jag bjuda på ett recept på mitt favoritjulgodis - marknadskarameller.
De är väldigt mumsiga - och tyvärr inte så nyttiga. =)
125 gr smör
5 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl vatten
6 1/2 dl vetemjöl
4 dl florsocker
100 gr mörk choklad
100 gr ljus choklad
1-2 tsk vaniljsocker
Chokladen kan bytas ut mot 1 dl kakao om man hellre vill ha det.
Sikta vetemjöl och florsocker i en bunke (och kakao om du använder det) så att det inte blir klumpar. Sikta även vaniljsockret.
Lägg smör, strösocker och vatten i en kastrull, låt koka upp och koka max 2 minuter! Ta av kastrullen från plattan. Lägg i chokladen och låt den smälta medan du rör om.
Häll ner mjölblandningen i kastrullen och vispa kraftigt till en jämn smet. Häll upp på bakplåtpapper och låt stelan några timmar. Skär sedan i rutor och låt dem ligga och torka till så att de får en lite torrare yta. Förvara sedan i kyskåp.
Man kan också testa nya smaker. Jag har prövat att göra med mandelsmak och nougat. Då smaksätter du med mandelarom och så kan du smälta nougat i smeten istället för choklad. Tänker också pröva att ha några droppar pepparmintsolja i.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar