söndag 24 juli 2011

Klarbärssaft

Det där med lukt- och smakminnet är intressant! Har nu gjort klarbärssaft och när jag skulle smaka på den så började jag tänka på Ingrid. Undrar om hon ofta bjöd på klarbärssaft? Eller varför förknippar jag den smaken med henne? Det kanske mamma vet...





Klarbärssaft


Ger ca 30 Deciliter

5 liter klarbär
1 liter vatten
1 1/2 kg socker
1 krm natriumbensoat




Rensa och skölj bären. Lägg dem i en gryta och häll på vattnet. Koka
under lock i 10 minuter. Tryck bären då och då mot grytans kant så att
de krossas.
Sila bärmassan genom en silduk. Låt massan självrinna i ca 30 minuter.
Häll den avrunna saften i en gryta. Tillsätt sockret och koka upp. Ta
grytan från värmen och skumma väl. Rör ut natriumbensoatet i lite av
den varma saften och blanda därefter ned detta i saften. Häll upp på
varma, väl rengjorda flaskor. Förslut och förvara kallt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Världens godaste saft!!