Film


Jag har varit med i lovefilm.se och tyckte att det var helt suveränt! Nu när det lagt ner testar jag istället viaplay.se och Cmore.Många filmer är bäst på bio, men det finns också många som passar lika bra i tv-soffan hemma! =) Här är en lista på filmer jag sett, med en liten kommentar.

Dimma i Augusti
En sann berättelse om en trettonårig pojke som hamnar på ett mentalsjukhus i Tyskland eftersom han tillhör ett resandefolk. Han upptäcker att nazisterna använder sig av ett dödshjälp-program och försöker bekämpa detta.

Maze runner
En spännande film med sciencefiction-framtidsskildring där ungdomar släpps ner i en inhägnad med en jättelik labyrint och onda varelser i denna. Jag får lite känslan av Flugornas herre, fast i värre version.

Boogeyman
Detta är en skräckfilm som jag inte riktigt förstod mig på. Kanske var jag inte tillräckligt fokuserad på storyn, men jag fattade inte den. Skulle kanske behöva se den igen, men det känns som att kasta bort tid. 

Livet efter dig
Filmen som baserar sig på boken med samma namn av Jojo Moyes. En film där jag trots att jag visste hur den slutar inte kunde sluta gråta. Fin film med svårt och starkt budskap. Man bör dock läsa boken. Filmen är bra, men boken är väldigt mycket bättre.

The butterfly effect
Evan Treborn drabbas av flera trauman och blackouter när han blir stressad. När han som vuxen försöker lösa sina problem upptäcker han att han kan resa bakåt i tiden när han läser sina gamla dagböcker. Han använder tidsresorna till att rätta till saker men det påverkar hans framtid och det blir mycket komplicerat. En bra film!

Seventh son
Fantasyfilm som är baserad på första boken i Väktarserien. Häxor, drakar, riddare och sagolika äventyr i "sagan om ringen"-stil. Helt okej. Många bra skådisar.

Grand Budapest hotel
Väldigt speciell film som jag inte alltid hängde med i. Ganska kul emellanåt. Har vunnit priser, men kan kännas lite svåråtkomlig.

The age of Adaline
En kvinna lider av det mystiska fenomenet att hon inte åldras. Hon får flytta runt för att inte avslöja sin hemlighet, men så en dag träffar hon på en man som aldrig glömt henne. Bra film med annorlunda story.

Knowing
Thriller med Nicolas Cage i huvudrollen. 1959 grävs en tidskapsel ner vid en skolceremoni. Den ska öppnas 50 år senare och när detta görs hittas en teckning med en massa konstiga tecken och siffror. John (N.C) börjar analysera detta och det visar sig innehålla årtal, datum och tidpunkter för stora katastrofer som skett sedan 1959. Några datum ligger längre fram i tiden. Kan de nu skydda sig mot det som komma skall?

Annie
En ny filmatisering av musikalen Annie. Lite mer modern men samma grundstory. Den är fortfarande väldigt bra!

Sextape
Ett medelålders par bestämmer sig för att göra en egen sex-video som de ska ha för egen skull. Självklart hamnar den på villovägar och även kopior av den. Sedan får de försöka att jaga tag i alla dessa videor. Lite kul, men ganska tramsig och övertaggad.

Away and back
En änkeman och hans barn får besök av en ovanlig svan som de får ta hand om. Dessutom kommer en ambitiös ornitolog och ska studera den. Hon är mer intresserad av fågelfamiljer än av den mänskliga familjen, men till slut händer det att tycke uppstår...

While we´re young
Ett medelålders par utan barn börjar få åldersnoja och krisa. De börjar umgås med ett yngre par i 25-årsåldern och försöker hänga med i deras tempo. Lite kul emellanåt, lite igenkänning, lite kaos... Ingen höjdarfilm dock.

The rewrite
En romantisk komedi om en känd manusförfattare som tappat inspirationen och börjar undervisa på college. Han blir attraherad av två av sina elever och det blir en del komplicerade situationer. Hugh Grant gör en för honom typisk roll.

Ex_maschina
En science-fiction-thriller som handlar om en programmerare som blir inbjuden till sin arbetsgivare för att utföra ett avancerat Turingtest på en avancerad robot med artificiell intelligens. Påminner en del om serien "Äkta människor". Slutet är oväntat.

The farewell party
En gammal mans fru blir sjuk och hon vill inte leva mer. Han och hans vänner bestämmer sig för att hjälpa henne att dö, och de utvecklar en teknik för detta. Ryktet sprider sig och de får fler förfrågningar om dödshjälp. Men det är ju inte alltid så lätt och de ställs inför många svåra frågor. Intressant film. Och sorglig.

Dragons nest - Warriors dawn
Tecknad drak/riddarfilm som är helt okej att fördriva tiden med en regnig dag. Dock ingen film som stannar kvar i medvetandet särskilt länge. 

Inside out
Tecknad film som utspelar sig i en liten flickas inre. Här får vi följa de olika känslor som finns och hur de samarbetar med varandra. Att alla känslor behövs är en av filmens budskap och jag tror att man kan använda sig av filmen för att prata känslor med barn på ett konkret sätt.

Get on up
En film om James Browns liv, från en fattig familj till att bli en världskändis. Intressant, men ingen film som fastnar riktigt.

Pixels
Rolig film där de gamla tv-spelens figurer kommer till vår värld och anfaller mänskligheten. TV-spelsmästare från tiden då det begav sig får nu bekämpa bossarna IRL. 

Min lilla syster
Jättestark film om anorexi och bullimi och hur det drabbar hela familjen. Borde ses av alla som arbetar i skolan och alla som är ansvariga för barn och ungdomar i våra idrottsföreningar. 

Jurassic world
Efter Jurassic park har nu byggts en Jurassic world som ska vara stensäker. Dock finns det saker som hotar och en dag är parkens säkerhet inte så säker längre. Katastrofen är ett faktum. Lite lagom spännande, lite romantik och många häftiga effekter. Helt okej film.

Ted 2
Den levande oförskämda nallebjörnen är tillbaka. Han gifter sig och så vill de skaffa barn. Men nu blir det problematiskt - för får nallebjörnar och människor skaffa barn tillsammans? Kan Ted räknas som mänsklig?

Pitch perfect 2
Gillar man t.ex. serier som "Glee" kommer man att gilla Pitch perfect-filmerna också. Feelgood på hög nivå! Massa musik och dans.

Minioner
Figurerna från "Dumma mej"-filmerna är tillbaka och i denna film är de de som är huvudpersoner. Här får man veta hur det kom sig att de kom till Gru. Den är ljuvlig och rolig. Finns det nån som inte gillar minioner?

Paper towns
Jag har tyvärr inte läst boken, men tror att den är bättre än filmen. Filmen är helt okej, men det känns som att det är många saker som "fattas". Filmen handlar om en försiktig kille och en äventyrlig tjej och hur deras vägar möts och skiljs och möts igen. 

Still Alice
En stark film om en familj där mamman drabbas av Alzheimers redan i 50-årsåldern och hur det påverkar henne själv, hennes man och deras barn. Behövdes många näsdukar...

Exodus: Gods and kings
2:a Moseboken i filmperspektiv. Mose och farao - gräshopporna, dödsängeln osv. - flykten ur Egypten osv. Bra gjord, och positivt att den skildrar berättelsen ur flera perspektiv. 

Från djupet av mitt hjärta
En svensk psykologisk thriller som man får klura en del på. Den är både vackert filmad, ganska stillsam och hemsk på samma gång. Ett gäng på fyra personer ger sig ut på ett kanotäventyr. En av dem är Madde som är en trasig tjej med svåra händelser i sitt bagage. 

Paddington
En nostalgitripp blev det att se denna film! Fast jag är ju uppvuxen med de tecknade halvanimerade små filmerna om Paddington - och så alla kassettband med berättelserna inläst på. Han var en favorit! Filmen är bra - men jag föredrar min barndoms Paddington trots allt. =)

Strange magic
Tecknad film om älvor och andra småkryp i skogen - där en kärleksdryck spelar stor roll. Rolig film med mycket musik ochannorlunda svängar. Inte den klassiska kärleksstoryn direkt! =)

The Book thief
Boktjuven är en av de bästa böcker jag läst, och lyssnat på. När jag såg att filmen fanns tvekade jag först - för jag förstod direkt att den inte skulle kunna leva upp till boken och mina förväntningar. Men nyfikenheten tog över och jag såg den och blev positivt överraskad. Boken är bättre, men det är en riktigt bra version de lyckats få till. Jag älskar den, och rekommenderar att ha näsdukar i närheten när du tittar!

Ooops Var är Arken?
Kul tecknad Noas Ark-berättelse där två djur blir kvarglömda. Klart sevärd!

Blixten och det magiska huset
Tecknad film om kattunge som blir övergiven men hittar en plats i ett magiskt hus där en trollkarl bor. Men självklart är det mycket komplikationer innan vi hamnar på det lyckliga slutet.

Jungel Safari
Tecknad film om djur och om hur människan förstör världen. Tänkvärd, men kanske ingen film man kommer ihåg sen. 

Den 7:e dvärgen
Tecknad söt film om de sju dvärgarna och kampen om det goda. Med budskapet att kärlek, glädje och vänskap är bästa sättet att bekämpa ondska på.

The theory of everything
Stephen Hawkings är en framstående forskare som drabbas av ALS. Filmen är som en dokumentär och vi får följa honom och hans fru genom alla svårigheter medan han blir allt sämre. Många tårar blev det...

Pojken med randig pyjamas
Om andra världskriget och två pojkar som möts - som inte får mötas. En jude som sitter i koncentrationsläger och en tysk pojke vars pappa arbetar för Hitler och det tyska riket. Den här filmen lämnar ingen oberörd. Jag lovar!

Stulna år
Om en 17-årig tjej som blir inspärrad på mentalsjukhus efter att ha försökt ta livet av sig. Om alla år som hon klassas som sjuk men inte är det, och om hennes revansch.

Cirkeln
Jag har väntat så på att få se denna, eftersom jag läst alla böckerna och älskat dom. Filmen får inte alls med allt och många saker stämmer inte. Det är ingen dålig film, men för den som läst böckerna är det för mycket som är borta.

A royal Christmas
En prinsess-saga som kanske inte är så traditionell som andra, men ändå med det klassiska lyckliga slutet. Förstås. En film som passar att slötitta på - och äta choklad och dricka nåt gott. 

Så ock på jorden
Fortsättningen på en av mina favoritfilmer, Så som i himlen. Inte lika bra - men väldigt bra ändå. Jag hade älskat att vara med i kören som Lena bygger upp!

Into the woods
Gillar man sagor och musikal ska man absolut se den här filmen. Jag nynnar fortfarande på melodier från den. Bra story med olika sagofigurer som möter varandra - historierna går ihop med varandra och inget blir som man tror! I Like! 

Dracula untold

Berättelsen om Dracula på ett annat sätt. Så att man får en annan bild av Dracula än den vi oftast får till oss. Lite läskig, men bra!

The Boxtrolls

Rolig och tänkvärd barnfilm - som nog kan tänkas vara lite otäck för många yngre barn. Man kan dra paralleller till utanförskap, fördomar som föder rädsla osv.

Cinderella
Först Maleficent, nu Cinderella. Och de får gärna fortsätta att göra sådana här filmer. Väldigt bra! Många bra skådespelare, humor, allvar, kärlek... Älskar´t!

Big Hero 6
Underbar film om robotar, sorg, läskiga bovar och häftiga superhjältar. En film jag givetvis grät ögonen ur mig på. Som vanligt med tecknade filmer. Bäst är roboten BayMax som jag genast tar till hjärtat och vill HAAA!

Den andra systern Boleyn
En filmatisering om Henrik VIII men ur några av hans kvinnors perspektiv. Gripande och en bra förklaring av vissa händelser i Englands historia. Givetvis ska man komma ihåg att det är en spelfilm, men den är baserad på verkliga händelser.

Berättelsen om Pi
Vilken fantastisk film! Vilken berättelse! Vilket slut! Den här filmen tar man med sig - det är ingen film jag kommer glömma bort. Vill se den igen. Kanske upptäcker jag ännu mer...

Frida
Filmen om konstnären Frida Kahlo. Mycket bra och innehåller det mesta. Framförallt skildrar den en komplicerad med mycket passionerad kärlekssaga melan Frida och Diego. 

Her
En man blir kär i sin dators operativsystem - och det blir ungefär så konstigt som det låter. Men det finns ändå nåt som gör den här filmen bra. Den väcker en del funderingar.

That´s my boy
EN totalt genomskruvad galen film med Adam Sandler. Komedi, men ibland alltför skruvad för att jag ska tycka att det blir kul. 

Catching fire
Andra delen i hungerspelstrilogin, och den här filmen gillade jag bättre än första. Och eftersom den slutade med en stark cliffhanger måste man ju se sista filmen också.

Hunger games
Filmen som är baserad på boken med samma namn. Boken är SÅ mycket mer, och figurerna ser inte alls ut som jag tänkt mig dem, och jag kommer på mig själv med att störa mig på att det är fel person som gör eller säger nåt jämfört med hur det är i boken. Men en helt okej film annars...

Stella days
Martin Sheene spelar präst i ett litet irländskt samhälle som ska försöka samla ihop pengar till en ny kyrka. Någon kommer med idén att starta en biograf, men det finns många som anser det vara moraliskt fel. En mysig film.

Grace of Monaco
Nicole Kidman i rollen som Grace Kelly som blir Monacos furstinna. En roll hon spelar på många olika sätt. En film som skildrar inte bara hennes liv utan hur stor del hon hade i det politiska livet i Monaco under denna tid.

Lincoln
Om inbördeskriget nord mot syd i Amerika och avskaffandet av slaveriet, med Abraham Lincoln som huvudperson. En stark film. Se den!

The legend of Hercules
Den välkända berättelsen om Hercules i filmversion. Mycket bra sådan. Välgjord och många perspektiv på storyn. Mycket krig och slagsmål, men helt ok ändå. =)

Ruby Sparks
En ung författare kämpar med sitt skrivande och sitt ensamma liv. Plötsligt får han inspiration och skapar en flickvän som plötsligt blir verklig. En ovanligt skruvad story som är väldigt intressant och dubbelbottnad. Jag gillar den!

The host
Stephanie Meyers bok "genom dina ögon" har nu blivit film. Boken är mycket bättre förstås, och först trodde jag inte riktigt att jag skulle bli så berörd av filmen. Men det blev jag ju såklart ändå... Science fiction på hög nivå, med aliens som tar över människokroppar. Se den! Men läs boken först!

A cup of love
Kärleksberättelser som trasslar in sig i varandra, tragedier, lycka och allt som hör livet till. En bra film, med bra skådespelare.

Maleficent
Berättelsen om Törnrosa på ett annat sätt och med en annan huvudperson. Helt klart en av de bästa filmerna jag sett. Jag gillar storyn skarpt och den är häftigt gjord. Fantasy! 

The butler
Tur att jag hade pappersjobb att göra samtidigt som jag tittade på den här, för annars hade jag gråtit ögonen ur mig. Den här filmen handlar om Cecil som är en svart pojk som växer upp i det USA där svarta och vita inte har samma rättigheter. Han får till slut jobb som butler i vita huset och jobbar där i 20 år. Viktig film att se. Baserad på en verklig historia.

Anna Karenina
En vacker filmatisering av Tolstojs berättelse om otrohet och kärlek. Väldigt spännande filmad, som att det mesta utspelar sig på en teater.

Thor - the dark world
Både rolig och äventyrlig film med asatron som inspiration. Har inte sett första filmen men det funkade fint ändå. 

Dumma mej 2
Minionerna är tillbaka! Älskar dem! De är inte bara söta, utan i den här filmen får de också en lite annan utformning. Gru får nytt jobb och blir kär. Bra film - och sjävklart grät jag i slutet! =)

Förtroligheten
En sån där djup film där man hela tiden försöker hitta vad alla antydningar betyder, men inte lyckas... Om familjer på en gata, och två tjejer blir antastade av någon "skugga". Mycket knepig film. Lämnade mig med idel frågetecken.

The words
En författare hittar ett manuskript till en bok och snor det rakt av. Äntligen blir han känd, men det kostar honom på många andra sätt. Helt okej film.

RöjarRalf
Ralf är en figur i ett tv-spel men blir trött på att vara den han är och tar sig ur spelet. Rolig och tänkvärd tecknad film. Om att våga vara den man är och våga göra det man vill.

Steel Magnolias
En ny inspelning av den klassiska "blommor av stål". Fin, sorglig och väldigt tjejig. Om ett tjejgäng som hanterar sorg och glädje tillsammans.

People like us
En mans pappa dör och plötsligt visar det sig att han har en syster. Han lär känna henne utan att berätta vem han är... Men till slut måste det ju fram. Relationsdrama. Helt ok!

Amour
En lååååångsam, men väldigt vacker och sorglig film om ett äldre par som lever tillsammans. Plötsligt får hon stroke, och han måste hjälpa henne med allt. Om att åldras, och om en kärlek starkare än allt annat.

What Maisy knew
En film alla föräldrar borde se. Om hur egoistiska vi vuxna blir ibland - så vi inte ser hur vi gör med våra barn. Och hur mycket barnen förstår, fast de inte är så stora. Den gör ont, ont, ont...

Frost
Disneyfilm som vi såg i 3D. Jättevacker film! Och som vanligt när det är Disney så är det roligt, tragiskt, vackert, spännande på en och samma gång. Handlar om Elsa som har magiska krafter som hon måste gömma undan. Bygger lite på HC Andersens Snödrottningen.

Fyra år till
Politiker som blir kära över blockgränserna och kommer ut ur garderoben. Lite söt, men ingen film jag kommer lägga på minnet.

Kick-ass
En serietidningsinspirerad film som är ganska blodig och innehåller en massa superhjältar. Lite slakt-varning. Men en helt okej och ovanlig story.

Hundraåringen...
Orkar inte skriva hela titeln. Riktigt bra, händer saker hela tiden. Kommer bli en klassiker. En sån som "alla" har sett.

Downtown Abbey - Christmas
Jag gillar engelska serier, men har inte hunnit följa denna. Därför blev jag glad när jag fick julfilmen. Riktigt bra! Runt 1919-talets England. Herrskap och tjänstefolk. 

Dark shadows
En vampyrfilm med mycket humor och specialeffekter. Johnny Depp och en massa andra kändisar är med. Kul film om man gillar fantasy!

Mission impossible: Ghost protocol
Ännu en med Ethan Hunt i ledningen. Denna gång ska de förhindra ett kärnvapenkrig. Allt med en massa finesser, mod, dumdristighet och skicklighet. Och så en massa humor också. Fast tv-serien är fortfarande mycket bättre.

Någon annanstans i Sverige
Drama + komedi stod det på den här filmen. Det komiska vet jag inte om jag förstod. Eller så är den djupa ironin i filmen det som är det komiska. Skruvad film som jag inte fattade allt i. Så om någon av er sett den och vill analysera den med mig - hör av er! ;-)

Feelgood - hitta lusten till träning
Blossom och sjukgymnasten Linus Johansson berättar om funktionell träning, att hitta tid och lust för att träna osv. Bra! 

Dagboken - jag sökte dig och fann mitt hjärta
En fin berättelse om den där sommarromansen som egentligen aldrig tog slut, men ett annat liv kom emellan. Världskrig, klasskillnader, demens och mycket annat hamnar emellan...

The lost Valentine
Kärlekshistoria som griper tag i även det kallaste hjärta. Jag grät så jag hulkade. Så fint - och så sorgligt. Andra världskriget kommer emellan de båda lyckliga, och han kommer aldrig mer hem... Parallellt följer man också en annan kärlekshistoria.

The three musketeers
En av alla varianter på musketör-storyn. Helt okej.

Five daughters
Den sanna berättelsen om fem tjejer som hamnat väldigt snett i livet vilket leder till att de blir mördade. Det filmen vill berätta, som den lyckas väldigt bra med, är att alla dessa tjejer som är prostituerade och knarkar osv. är någons döttrar... 

Dear John
Kärleksfilm som innehåller mycket mer. Distansförhållande, krig, autism, sjukdom osv. Jag blev helt förälskad i soundtracket!

Magnolia
En feel-badfilm. Så deprimerande. Så mycket jobbigt i en och samma film. Ska aldrig se den igen.

Possession
En psykologisk film som handlar om två bröder som råkar ut för en bilolycka och hamnar i koma. En av dem vaknar och hävdar bestämt att han är den andre brodern. På många sätt försöker han bevisa detta, och hur det går tänker jag inte berätta. Men den är väääldigt spooky och man vet aldrig hur det slutar...

Hotell Transylvanien
En rolig tecknad monsterfilm om pappa Dracula som är något överbeskyddande över sin dotter.

Den oändliga historien
Underbar fantasyhistoria som innehåller så mycket klokt. En av de första fantasyfilmer jag såg, och den håller än. Även om man säkert idag kunde gjort den ännu häftigare.

Cats
Den filmade musikalen från Londons scener. Mycket fint och så mycket bra musik. 

Para Norman
En tecknad film om en grabb som kan se de döda. Helt okej, och bra budskap. Handlar om utanförskap.

Melancholia
Att se den här filmen är som att vara mitt i en målning av Salvador Dalí. Surrealism på hög nivå. Bitvis vackert, mest konstigt. Lars von Trier i ett nötskal.

A royal affair
Ett historiskt drama som utspelar sig i 1700-talets Danmark. Christian VII gifter sig med en ung Caroline, och äktenskapet blir allt utom lyckligt. Men sedan skaffar sig kungen en livläkare och han får stor påverkan på hur hela landet styrs och påverkar även drottningen...

Cornelis
En film om artisten Cornelis Wreeswijk. En ganska tragisk historia, som kunde fått betydligt trevligare slut. Intressant.

Pojken med prutt-byxorna
En film som nog ska vara humoristisk egentligen, men idag när jag såg den blev jag mest olycklig över alla som far illa i världen. Men den har ett gott budskap - och slutar givetvis lyckligt.

Sleeping beauty
En ung tjej behöver pengar och säljer sig själv till diverse saker; medicinska experiment, sex osv.Till slut börjar hon arbeta för någon slags klubb där märkliga saker händer. Mycket naket i den här filmen, och huvudrollsinnehavarinnan är väldigt söt. Men det är en mycket konstig film och jag fattar inte alls vad den går ut på. Lämnar mig bara med en konstig "vad f-n var det där"-känsla.

Bibliotekstjuven
En serie i tre delar om en man i rejäl ekonomisk knipa. Han är väldigt intellektuell och vill gärna leva det "rika livet". Han föraktar människor som han upplever som osmarta. Får till slut jobb på kungliga biblioteket och skaffar sig ett sätt att tjäna mycket pengar på. En otäck historia om vad pengar gör med människor. 

Rock of ages
En go film med mycket humor och en MASSA SUPERBRA MUSIK! Tom Cruise spelar avdankad rockstjärna som försöker hitta sig själv. Catherine Zeta Jones spelar präktig fru som ska bekämpa den syndiga rocken. Många bra skådespelare - en rockmusikalfilm. I like!

Snäcksamlarna
Filmatiseringen av Pilchers bok med samma namn. Jättefin skildring av en kvinna som växer upp under världskrigen. Om hennes pengakåta barn och hennes kände konstnär till far. 

A christmas story
Disneys version av Dickens julsaga där den snåle Ebeneezer Scrooge får möte julens tre andar/spöken. Riktigt bra - och tänkvärd. Vi har bara detta livet på oss...

Kung Fu Panda 2
Animerad. Nästan bättre än den första filmen - och givetvis grät jag, och skrattade om vartannat. I den här filmen får pandan veta var han kommer ifrån. 

Familjen Addams
Familjen Addams är en spännande familj, och jag älskar den svarta humorn i filmerna. =)

Den heliga familjen Addams
Den andra filmen om familjen Addams där Mmortricia och Gomez får en liten bebis och där Svarta Änkan upptäcker Uncle Lester. 

Water for elephants
En underbart vacker film som utspelar sig på en cirkus. Förbjuden kärlek, häftig svartsjuka och en snäll men missförstådd elefant. Älskar den här filmen!!!

Sanctum
Ett actionäventyr med katastrofala följder. Har man klaustrofobi får man definitivt lite panik av den här filmen som handlar om dykare som utforskar en grotta. Om att kämpa för sin överlevnad.

Tysta leken
Den här filmen ville jag främst se för att den är filmad i Härja (Grimmestorps gård) utanför Tidaholm. Så trevligt att få se vår bygd på film tillsammans med riktigt duktiga skådespelare. Det är en djup film. Inte en som gör att man mår gott, utan en som gör att man får ont i magen och mår illa. 7-årsgräns var det, men jag vill inte att Mallan ser den förrän hon är 15.

Simon och ekarna
En filmatisering av en av mina favoritböcker. Boken är självklart mycket bättre, men jag måste säga att de har skildrat den väldigt bra och fått med mycket. Simon växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför i sin familj. Han är väldigt begåvad och söker sig till skolor som "arbetarungar" normalt inte söker sig till. Där träffar han vännen Isak.

Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet
En spännande film med många häftiga detaljer. Riktigt snyggt gjord, och med mycket action och humor. Bomber och granater!!! =)

Annie
Filmatiseringen av musikalen Annie. Så himla bra sånger, och bra story. Jag älskar den - man mår bra av den! Godheten segrar!

Happy feet 2
Uppföljaren på den söta animerade filmen om den lille dansante pingvinen. Nu har han fått familj och de gör allt för att rädda sin ö. Flera parallella berättelser i en. Bra!

The Beaver
Jag trodde det var en komedi med Mel Gibson i huvudrollen. Men det var det inte. En film om psykisk sjukdom och hur den drabbar hela familjen. Den gjorde ont, samtidigt som man ibland fnissade lite. Men mest gjorde den ont.

Trädet
En familjefar dör plötsligt och lämnar fru och fyra barn kavr i ett vackert hus nära ett gigantiskt träd. Trädet blir den lilla dotterns tillflykt där hon sitter och samtalar med sin döda pappa. Tyvärr hotar trädet att förstöra hela huset, och man behöver ta bort det. En vackert filmad berättelse, som är trovärdig och tragisk och fin. 

Biutiful
En djuuuuuup film om en man som upptäcker att döden knackar på. Han måste lösa en massa saker innan han dör, och här får man följa honom. Det var helt fel period för mig att se den här filmen. Jag orkade helt enkelt inte ta in den helhjärtat.

Season of the witch
Ett korsriddaräventyr med stora fantasyinslag. Annorlunda. Man tror hela tiden att man har kommit på hur det är... och sen har man fel! =)

Till det som är vackert
Ett drama som kunde varit så vackert, men precis som i verkligheten så är allt inte så vackert som det verkar.

Gullivers resor
En rolig film med Jack Black i huvudrollen. Först hamnar han i Lilliputtarnas land, och sedan i jättarnas land. Baserad på den gamla boken men väldigt moderniserad.

Ice age 4
Den fjärde filmen om Sid och hans vänner. Hysteriskt rolig - och ibland med djupt allvar så att mina tårar hängde i ögonen. Se den!!!

M Butterfly
En sevärd film med Jeremy Irons i huvudrollen. Han arbetar i Kina och blir förälskad i en operasångerska. I filmen får man följa deras kärlekshistoria, som är både vacker och tragisk. Filmen tar oväntade vändningar, och mer kan jag inte säga för då är det risk att jag avslöjar för mycket. 

Bad teacher
En rätt rolig film om en tjej som jobbar som lärare fast hon absolut inte vill det. Hon missbrukar, är taskig mot eleverna osv. Den förmedlar en rätt krass syn på skolan och ungdomar, men om man kan se förbi det så kan man uppskatta humorn.

Chloe
Ett äktenskapsdrama som fick oss som såg den att sucka, himla med ögonen och fundera på om vi lever alltför vanliga Svensson-liv??? Nej, vi konstaterade att det var en konstig film, och att de som den handlade om inte riktigt mådde så psykiskt gott typ... Knepig...

Breaking dawn, part 1
Twilightfilm - och denna innehåller både födsel, död och bröllop. Kanske inte riktigt i den ordningen dock. =) I like! Längtar efter att få se den sista filmen!!!

Bridesmaids
En rolig film om ett bröllop och alla brudnäbbar som ska samsas. En feel-good-film trots alla sammandrabbningar.

Remember me
Film som först kändes ganska vanlig och dravvlig...tills den närmade sig slutet. Mer avslöjar jag inte, men den lämnar en stor känsla av "ta vara på det du har"...

Letters to Juliet
En fin kärleksfilm som jag tror kanske passar bäst i tjejgänget. Fin, och vackert filmad. En tjej åker på kärlekssemsester med fästmannen och väl på plats ägnar han sig mest åt arbete. Hon får hitta  annat att göra - och stöter på en grupp kvinnor som svarar på kärleksbrev" till Julia.

Harry Potter och dödsrelikerna - del 2
Den sista filmen. Gillar ju böckerna bäst, men måste säga att de lyckats bra med filmerna. Gråter när Neville trotsar Voldemort. Han är definitivt denna delens största hjälte!

För kärleken
En tragisk film som lämnade en känsla av hopplöshet. Jag kände mig alldeles tom... Ingen feelgoodfilm direkt, men en film med budskap. Om att mötas av "vi gör bara vårt jobb och följer reglerna"...

Dungeons & Dragons
En fantasyfilm om kejsardömet Izmer och kampen mellan ont och gott. Helt okej, men ingen film som fastnar i minnet särskilt länge.

The last exorcism
En skräckis som ska verka vara en dokumentär om en pastor som tappat tron på Gud och ändå fortsätter att driva ut djävulen på folk för att tjäna pengar. Ett filmteam följer honom på hans sista exorcism... Läbbig. Gillar inte sådana här filmer alls.

The Queen
Helen Mirren i rollen som Englands drottning under den tidsperiod då Diana dör. Intressant och gripande. Helen är en favoritskådespelare - och hon gör denna roll fantastiskt bra!

Apflickorna
Alltså - de där filmerna som alla kritiker jublar över och alla tidningar skriver om  - de brukar jag inte riktigt förstå mig på. Så är det även här. Jag tyckte inte alls om den här filmen. Tyckte mest den var konstig. Hade en del bra budskap, men annars bara knepig.

Kung Caspian och skeppet Gryningen
En av Narnia-filmerna. Fint gjord med en massa specialeffekter. Jag ÄLSKAR Narnia-serien!

Eclipse
Tredje Twilightfilmen - och en bra sådan förstås. Konkurrensen mellan Edward och Jake är påträngande... Känns väldigt äkta och man är helt inne i berättelsen.

Legenden om ugglornas rike
En jättefin tecknad film om ugglor. Fin berättelse och jättevackert gjord.

Hur många lingon finns det i världen?
Jättego och varm film med skådespelare från Glada Hudiksteatern. Den tar upp mycket fördomar, och hur vi segregerar människor i vårt samhälle.

The black swan
En spännande thriller i balettmiljö. Svansjön i annan tappning. En film om psykisk sjukdom - alldeles hemsk, och svår att slita sig ifrån. Den lämnade mig inte på flera dagar...

Änglagård 3
En helt okej uppföljare. Hög mysfaktor, och hög igenkänningsfaktor för hur det är i små samhällen. Inleds med en begravning som måste varit jobbig att spela in.

Trassel
Ännu en härlig tecknad film - denna gång om Rapunzel.Rolig, söt, vacker och snyggt gjord film. Missa den inte!

Julie & Julia
En varm film om två kvinnor som levar i olika tidsåldrar. Om mat, en blogg och relationer. Meryl Streep i den ena huvudrollen. Man bör inte missa den!

The King´s speech

Oscarsvinnande film om Kung George VI av Storbritanniens övertagande av tronen och talpedagogen som hjälpte honom att tala inför folket. Riktigt bra - men Colin Firth i huvudrollen.

Tron Legacy
En film som kanske inte riktigt var min grej, men den var ändå så pass intressant att jag var tvungen att se den till slutet. Handlar om en man som lyckas ta sig in i den digitala världen... typ... Ganska mycket spännande effekter.

The town
Spännande film, om än ganska våldsam, med en ovanlig vinkling. En ovanlig kärlekshistoria skulle jag vilja påstå. Sambon skulle bara kalla den för action. =)

Harry Potter och dödsrelikerna
Filmerna om H.P blir mer och mer otäcka, precis som i böckerna. Den här är i samma klass som de andra. Men böckerna är ändå så väldigt mycket bättre.

The blind side
En verklighetsbaserad film om Big Mike - NFL-spelare med svår uppväxt - som får hjälp av en familj och blir en av de bästa spelarna i världen. Söt film - och tänkvärd.

En blomma i Afrikas öken
En verklighetsbaserad film om Waris Dirie - supermodell, och hennes uppväxt i Somalia. Ett viktigt inlägg i debatten kring kvinnlig omskärelse. En film som berör.

The Stig-Helmer story
En vemodig och rolig berättelse om Stig-Helmers barndomsår och ungdomsår. Nostalgi! Inte alls som de andra filmerna - men helt klart sevärd ändå.

SALT
En actionfilm om agenten Evelyn Salt. Den var bra - och man har ingen aning om hur den ska sluta. That I like!

Flickan
En svensk film som är väldigt djup och lååångsam. Ändå händer det massor hela tiden. Men den känns ändå lååångsam. 

Tim Burton´s Corpse bride
Gillar man Nightmare before Christmas, då gillar man nog denna också. Lite spooky och väldigt rolig. Bra musik också, och häftigt tecknad/animerad.


Ghostbusters 2
En uppföljare som driver med första filmen. Riktigt go 80-talsfilm. Jag gillade den, och Mallan tyckte den var läbbig bitvis. Jag tycker mest att den är komisk. =)

The last song
En pappa försöker försonas med sin tonårsdotter som han inte haft så mycket kontakt med under några år. Hon träffar en kille - och en rad saker som funnits i det fördolda bubblar upp till ytan. Näsduksvarning!!!

Harry Potter och Halvblodsprinsen
Jag är en stor älskare av Harry Potter-böckerna. Inte en lika stor älskare av filmerna, men de är bra. Den här filmen är inget undantag. Trots att man vet precis vad som kommer att hända, så griper slutscenerna tag i ens innersta med kraft och tårarna bara strömmar.

Jägarna 2
Fortsättningen på Jägarna. Lassgård och Stormare är filmens huvudpersoner. De är poliser, och en riktigt läbbig historia dras upp till ytan. Klart sevärd, dock inte så mycket jakt i den som man kan tro med tanke på titeln.

Indianen i skåpet
Baseras på boken med samma namn. En kille får ett skåp i present och stoppar in sin plastindian i detta. När han sedan låser upp är indianen levande och då börjar en massa spännande saker att hända!

Haveriplats: Bermudatriangeln
Amerikanskt drama från 1977. Philip Stevens är en multimiljonär som hela livet samlat på konst. Han beslutar sig för att donera sin samling och sitt palats i Florida som museum till allmänheten. Till öppningen ska han flyga ett antal konstsamlare, sponsorer och kritiker till museet i sitt privata jetplan som också kommer att frakta ovärderliga konstföremål. Samtidigt som förberedelserna för flygningen pågår, planerar tre skurkar att kapa planet med den värdefulla lasten.


Silkwood
Amerikanskt drama från 1983. Karen Silkwood arbetar på ett stort kärnkraftverk i Oklahoma. Snart blir Karen sjuk och den enda förklaringen är att hon utsatts för höga doser radioaktiv strålning. När hon börjar ifrågasätta säkerheten på kärnkraftverket får hon inte bara motstånd från ledningen utan också från sina egna arbetskamrater. 


Häxjakten
En film som bygger på en historisk händelse i Salem. Om grupptryck och masshysteri som skapar en häxjakt där många mister livet.

Illusionisten
En spännande film som börjar i en olycklig kärlekshistoria och slutar med jakten på hämnd, och jakten på att bevisa sanningen.

Masters of universe - He-man

En riktig B-film med Dolph Lundgren i huvudrollen som He-man. Ändå rolig att se av nostalgiska skäl, eftersom vi ju lekte med de där plastfigurerna förr. =)

9
En animerad film för vuxna. Jättesöta små figurer som kämpar för sin överlevnad i en fientlig miljö. Många undertexter och en fantastisk berättelse. Givetvis grät jag i slutet.

I rymden finns inga känslor
Om Simon och hans bror Sam. Simon har Aspergers syndrom och lever ett väldigt inrutat (nej förresten, incirklat...) liv. Det komplicerar livet för hans bror, och Simon måste fixa en ny tjej åt honom eftersom den han var tillsammans med inte orkade med att leva ihop med Simon. BRA film!

Boog och Elliott 3 - Cirkusvänner
Nummer tre i serien om Boog och Elliott, och tyvärr inte lika bra som ettan... Helt okej tyckte Mallan, men kanske ingen film som liksom fastnar hos mig...

Megamind
En rolig tecknad film som hanterar ont/gott. Megamind är en superskurk som en dag lyckas besegra Metroman, den gode hjälten i staden Metro city. Men hur blir det nu med hans liv, utan någon att bekämpa?

Splice
Två forskare klonar fram en varelse som är både djur och människa. Man får följa hur den utvecklas och alla dilemman. Ganska läbbig emellanåt. Kunde varit en längre film för den känns lite "rumphuggen".

Trollkarlens lärling
Nicholas Cage är trollkarl och letar efter Merlins ersättare. Humor, action och förstås en massa magi, samt lite romantik gör denna film till en helt okej underhållning en mulen dag. Roligast är den scenen där det ska städas, och man känner igen Disneys version med Musse Pigg som lärlingen. =)

Sex and the city 2
Som ett extralångt avsnitt - mycket händelser och allt i samma anda som det ska vara. Befriande lättsamt! =)

A-team
En film som bygger på tv-serierna jag såg i tonåren. Älskade den serien, och filmen var kanske inte lika bra, men helt okej. Humor och action i skön blandning.

Finding Bliss
Det här var en film som jag inte förväntade mig något alls av, och vad bra den visade sig vara. Både rolig, tänkvärd, tragisk och romantisk. Handlar om Jody som vill skapa film och får jobb i vuxenfilmsbranschen som redigerare. Ingen film man ser ihop med barnen om man säger så...

Änglavakt
En film om att söka efter en mening i livet, eller att enbart tro på slumpen. En familjs situation efter en olycka där deras son blir allvarligt skadad. Föräldrarna träffar på en mystisk man som ändrar deras liv. Gråtvarning!

Nanny McPhee och den magiska skrällen
Jag älskar filmerna om Nanny McPhee! Emma Thompson är underbar i huvudrollen, och det är alltid tänkvärda berättelser med allvar i botten. Och så har jag gråtit förstås! =)

Oskuldens tid (Cracks)
En sevärd film om det mänskliga psyket, utanförskap, grupptryck m.m. Utspelar sig på en flickskola 1934.

Påven Johanna
En vacker, romantisk, hemsk och historisk film som man ska se! Annorlunda, och riktigt bra.

Dumma mej
Tecknad film som vi skrattade mycket åt här hemma. Men jag grät en hel del också! Handlar om det klassiska temat Ond blir god...

Trubbel i sagoland 2
Tecknad film som utspelar sig i Sagolandet och som ger lite andra vinklingar på de kända sagorna. I denna film är det Snövit som är huvudperson.

Åsnans Shrektakulära Jul
Besvikelse. Trodde det var en ny film. Men den är jättekort och bara en massa julsånger. Den är bra, men ingen "film" liksom...


Midnatt vid floden - ännu en Nora Roberts-film, baserad på en av hennes första succéer. Andar, hemsökta hus och kärleksintriger.

Månprinsessan - en vacker och spännande berättelse med magi, sagolika händelser och bra skådespelare.

Twilight, Eclipse - En film som är helt i anda med de andra i Twilightserien. Man blir alldeles matt av Edward och varulvarna är superläckra. 

Den fantastiske räven - en annorlunda tecknad film, baserad på en berättelse av Roald Dahl. En fantastisk berättelse om föräldraskap, och förhållandet djur - människa bl.a. 

Alice i underlandet - Tim Burtons version på den klassiska berättelsen var en positiv överraskning! Riktigt kul, spännande och med ett djup som jag gillade.

Flammande skyar - ännu en Robertsbok som blivit filmad. Den är okej...

Mördande hetta - en Roberts-deckare med en grym mördare... 

Deep impact - en sån där "jorden-går-under-film" som jag inte alls gillar egentligen. Men denna grep liksom tag lite trots allt...

Draktränaren - en tecknad film från Pixar. Jättefin film om att tänka positivt och göra det man är bra på. Att ta vara på det goda i alla varelser. Givetvis grät jag även till denna film. Den var ju tecknad... ;-)

Flickan från ovan - filmatiseringen av en av mina favoritböcker som har en fantastisk story på många sätt. Läbbig och ändå inte. Sorglig, men inte tårdrypande. Jag tycker att de har lyckats fånga storyn väldigt bra. Mark Wahlberg var lite oväntad som pappan, men bra! Susan Sarandon är perfekt som den glamourösa mormodern! Den här filmen ska ni se!

Narnia, Prins Caspian - jag har fortfarande inte sett del 1 av Narniafilmerna, för jag har fortfarande den filmatisering som gjordes någon gång på 80-talet som favorit. Men den här filmen var bra också - och vuxnare. Vi kollade på den tillsammans, och sedan visade det sig att det var 11-årsgräns på den. Kan på ett sätt förstå det, men också inte...

På slaget tolv - ännu en film baserad på en Roberts-bok. Denna var bättre än "begravt i glömska" men det är ändå ingen bra film. Särskilt inte om man läst boken.

Begravt i glömska - en film baserad på en Nora Roberts-bok som jag läst. Boken är tusen gånger bättre. Filmen blir mest rörig...

Hachiko - en film baserad på en verklig berättelse om en hund som troget väntar sin husse (som dött) ända tills han själv dör. En tårkanalsrensare!!!!

Farliga vidder - En film baserad på en Nora Roberts-bok. Helt okej. Men ingen man lägger på minnet.

Planet 51 - En rolig tecknad film med ett annat perspektiv. Om att vara annorlunda!

Metropia - en tecknad framtidsfilm för vuxna. Svart, djup, otäck och fascinerande. Annorlunda!


Älskaren - en mycket sensuell och djup film. Vacker och omöjlig kärlek!

This is it - en dokumentär om Michael Jacksons sista show, som han aldrig fick färdigställa. Intressant att se, och hans musik är ju himla bra. Men jag är glad att jag inte gick och såg den på bio. Det räckte med en dvd hemma, med datorn i knäet så att jag inte behövde koncentrera mig på filmen hela tiden.


Twilight, New moon - Böckerna är bäst, men filmerna är inte dåliga dom heller... Duktiga skådespelare och häftiga effekter.