lördag 26 januari 2013

Lantbröd med filmjölk


1 paket jäst
5 dl ljummen filmjölk
50 g smör
1/2 dl ljus brödsirap (eller brödsirap, eller vanlig sirap...)
1-2 msk brödkryddor
8 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl (eller så tar du enbart vetemjöl - dvs 14 dl vetemjöl - och struntar i rågsikt)

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Häll filmjölken över jästen och rör om så jästen löser sig. Tillsätt matfett i klickar, sirap, brödkyddor, rågsikt och mjöl. Arbeta degen kraftigt i bunken, 4-5 minuter med maskin, ca 8 minuter för hand. Degen skall bli smidig och lätthanterlig. Lägg en bakduk över och låt jäsa 30 minuter. Tag upp degen på bakbordet och knåda den väl. Dela i två delar och forma till limpor. Skåra limporna och strö över lite vetemjöl. Låt bröden jäsa på en smord plåt eller på bakplåtspapper i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden 20-25 minuter. Tag ut bröden och låt dem svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: