onsdag 17 februari 2016

Att tro på mister PipFör ett bra tag sedan fick jag låna en bok som hette "Att tro på Mister Pip" av Lloyd Jones. Jag började i den vid två tillfällen, men hade inte orken att läsa just då. Nu tog jag tag i den igen, och i början kan den kanske kännas lite svår att komma in i, men sedan var jag fast. Sträckläste från halva boken och till slutet. Det är en stark bok. En bok om kraften av ledarskap och berättande. Kraften i att ge människor ansvar. Kraften i att vara en bra lärare.
Det här är en bok man inte glömmer av. Såhär står det på baksidan:

"På en kopparrik tropisk ö, sargad av krig och övergiven av nästan alla, lever trettonåriga Matilda med sin mamma. Växtligheten frodas i hettan och hundarna ligger i skuggan och flämtar, grisarna bökar i hägn bakom hyddorna och höns flaxar undan när någon passerar. I den isolerade byn finns en enda vit man kvar: den excentriske Mr Watts, föremålet för bybornas nyfikenhet och spe.

När läraren lämnat byn och det inte finns någon som kan undervisa skolbarnen tar Mr Watts över i det förfallna skolhuset och börjar läsa för dem ur Charles Dickens "Lysande utsikter".
Barnen finner en tillflyktsort i den föräldralöse Pips äventyr i den avlägsna staden London, som snart ter sig mer verklig än deras eget skadskjutna landskap, där rebellstyrkor och regeringssoldater tränger allt närmare. Men i orostider kan fantasin vara prpvpcerande och farlig, och de mest oskyldiga gärningar kan ge upphov till vedergällningar som ingen hade kunnat förutse."


Jag tänkte att någon borde ha gjort en film utifrån denna bok - och visst - den finns! Med en favoritskådespelare i huvudrollen! Nu återstår bara att hitta filmen någonstans! =)

Inga kommentarer: