måndag 3 augusti 2009

Cesar Millan

Nu är den färdigläst (sedan ett tag tillbaka - och i morgon SKA jag komma ihåg att skicka med den med M så att Elmers matte kan få låna den) och detta är de viktigaste grejerna som jag tar med mig efter läsupplevelsen;

Djur (och människor) kommunicerar med "energispråket". Djuren förstår oss men vi uppfattar inte vad de säger. De kan läsa oss som en öppen bok även om inte vi själva har en aning om vad det är vi förmedlar.

Som flockledare ska man utstråla energin vänlig men bestämd.

Djuren vet precis hur man känner sig - energispråket är också ett känslospråk.

Lukta, se, höra (näsa, ögon, öron)- det är i den ordningen hundar använder sina sinnen.

Det rätta sättet att närma sig en hund är att inte närma sig alls. Hundar går aldrig rakt emot varandra med ansiktet före, utom när det handlar om att utmana motparten. Flockledare går aldrig rakt emot följarna, det är följarna som närmar sig (följer) ledaren. Om man vill hälsa på en hund får man inte se den i ögonen, man ska vara lugn och säker, och man måste låta hunden komma fram själv. Hunden kollar då dig genom att nosa på dig, även på ställen som vi kanske tycker är lite opassande... ;-) När hunden själv bestämmer sig för att ta kontakt med dig t.ex. genom att buffa på dig eller gnida nosen mot dig kan du visa att du tycker om den. Sparar ögonkontakten tills ni känner varandra bättre, ungefär som att det inte är läge att gå för långt på den första dejten. ;-)
Låt hunden förtjäna din uppskattning!

Du måste inse att din hund är en hund!!! Hundar lever här och nu! Alltid och i alla sammanhang. Inte för att de inte har förmågan att minnas. De minns. Men de grämer sig inte över det som varit eller oroar sig för framtiden. Fastän människor också är djur är vi den enda art som dröjer kvar i det förgångna och som oroar oss öf rmorgondagen. Vi är förmodligen den enda djurart som är medveten om sin egen död och med all säkerhet den enda art som grubblar över den.

Hundar behöver jobba, precis som alla andra varelser på jorden. Får de inte det blir de frustrerade och olyckliga hundar.

Om hunden är med om något otäckt eller blir rädd för något ska man inte trösta och gulla med dem, för då tolkar hunden det som att det verkligen var farligt och så blir den ännu räddare. Istället ska man utstråla energin "lugn".

Flocken är hundens liv. Flockinstinkten är hundens första och viktigaste drivkraft. Det är platsen i flocken som bildar och utgr hundens identitet.

För hundar finns det bara två lägen i samvaron med andra: att leda eller att följa.

Ledarskap är på heltid! Du kan aldrig ta ledigt från det!

För att hunden ska vara i balans måste man tillhandahålla följande tre saker:

1.motion 50%

2.disciplin (ordning, regler, gränser) 25%

3.uppskattning (beröm, ömhetsbetygelser) 25%

...i den ordningen!!!

Flockledaren går alltid först ut genom dörren - och först in!



Här är en bild som förklarar för M varför det inget händer med städning/tvätt/disk... ;-)

Flockledaren ska vara vänlig men bestämd, där vänlig betyder lugn och bestämd betyder säker, övertygande och kunnig. En vänlig men bestämd flockledare har alltid förståelse för djuret, är lugn och har kontroll, inte minst över sig själv.

Hunden ska vara lugn och undergiven. Där lugn betyder lugn och snäll och där undergiven betyder samarbetsvillig, frivilligt underordnande sig och följsam.

Hunden ska ha minst en timmes aktiv motion varje dag, exv. en promenad (som ska ske på "rätt sätt").

Lägg mer "träning" på att få bra promenader och på att vara en god flockledare än att träna "sitt, ligg, hit & fot".

Ja, det var väl det... =)

1 kommentar:

Kerstin sa...

Hahaha...kära syster, för några år sen hade du inte en tanke på att skaffa hund, nu är cesar din guru. Han är min husgud också, men det senaste jag lärde mig via högskolan är att det att ledaren ska gå först ut och först in behöver inte alltid stämma...studerar man en vargflock så ser man att alfan inte alltid är först. Tydligen.