söndag 26 april 2009

Årets första rabarberpaj!

Var ute och hämtade in de små rabarberna som i alla fall hunnit bli 7-8 cm långa... och gjorde en liiiten paj!




Beskrivning av recept

Recept på rabarberpaj och smulpaj är lätt och gott att göra. Ett gott pajrecept med smuldeg som döljer rabarberbitarna med ett knaprigt smuldegstäcke. Denna smuldeg passar också till paj som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.

Ingredienser till recept

  • Några stjälkar fin rabarber, ca 3 stycken x 30 cm rabarber, skalad och hackad i 1 cm bitar (det ska vara rabarber så att det blir ett lager rabarber i botten på pajformen)
  • 1 dl socker
  • ev. 1 tsk vaniljsocker
  • SMULDEG:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin

Tillagning av recept

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala rabarberns grovare ytdelar med en potatisskalare. Hacka, skiva rabarbern i ca 1 cm stora bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnsäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Lägg rabarbern i formen.
  5. Strö över sockret och ev. lite vaniljsocker.
  6. Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Strö smuldegen över rabarbern.
  8. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera med kall vaniljsås eller vaniljglass.




Inga kommentarer: