torsdag 3 oktober 2013

Vaccinera eller ej?

Har tillbringat morgonen här hemma (vabbar) med att ta reda på mer om att vaccinera med Gardasil och Cervarix mot HP-virus.
Jag har vaccinerat min dotter med alla andra vacciner i bvc:s vaccinationsprogram, utan att fundera nåt särskilt på det eftersom jag direkt kan inse risken med epidemier av mässling, röda hund och påssjuka t.ex. HP-viruset verkar dock vara väldigt vanligt men kroppen kan i 95% av fallen självläka det, och i 5% av fallen kan det leda vidare till livmoderhalscancer.
Om jag förstår det hela rätt så ökar risken ju fler sexualpartners du har, och vad du har med dig i arv från dina föräldrar påverkar också.
Vad vet jag om min dotters framtid? Jag vill ju inte att hon kommer till mig när hon är 25 och säger "varför fick jag inte vaccinet mamma?".
Å andra sidan funderar jag som så, att vi har inte vaccinerat oss mot TBE, trots att vi är ute i skog och mark mycket och har en hund som drar med sig fästingar.
Hon är dock vaccinerad mot Hepatit C.

Ni förstår här att jag är ganska vacklande i mitt vaccinationstänk. Men det här med Gardasil-vaccinering känns...hm... hur ska jag uttrycka mig för att ni som är drabbade av livmoderhalscancer m.m. inte ska tycka att jag bagatelliserar det, för det gör jag inte...men det känns som att risken i vår familj inte är så stor ändå. Kanske man ska tänka på arvet också? Och kollar man sig på cellprov på gyn regelbundet så borde man kunna hålla koll på det ändå. Å andra sidan säger läkaren i klippet nedan att det inte räcker. Och så sitter jag tyvärr och funderar på hur mycket han fått betalt av de som tillverkar vaccinet för att säga just så? VEM i hela världen ska man lita på?


Diane Harper, som varit med och forskat fram vaccinerna.

Info från Läkemedelsverket
Jag har läst en massa artiklar nu, många ganska sakliga och många med skrämselpropaganda från båda håll. Vem i hela världen ska man lita på? Forskning ska man lita på, säger ni då. Jo, men det finns forskning som styrker vaccineringen, och lika mycket forskning som förkastar vaccinering. Då står man där som åsnan mellan hötapparna.

Det som är liiite dumt tycker jag är att på de papper som vi fick från skolhälsovården så står det egentligen ingenting om själva vaccinet. Det står inte om det är Gardasil eller Cervarix, eller båda. Förväntas man veta det själv? Det står heller inget om ev. biverkningar... Men sånt kanske man ska ta reda på själv då?

Vi har till den 8 oktober på oss att besluta i detta ärende. Vår lapp kommer nog inte vara inlämnad innan dess. Svårt, svårt, svåååårt tycker jag att detta är. Hur resonerar ni?

4 kommentarer:

Annelie Björk. sa...

Är det ändå inte hepatit b och ev a hon är vaccinerad mot?

Annelie björk sa...

Man ska respekt för vaccinationer! Har hört många diskussioner på jobbet om detta vaccin, väldigt mycket för och emot! Lyssnar dy på läkemedelsföretaget som säljer vaccknet, står du ju i princip med ena foten i graven om du inte gör det! Lyssna på forskning är intressant tycker jag som gillar forskning. Framförallt där olika forskare kommer fram till helt olika saker! Jag är som du kluven i detta, men jag är ofta kluven och funderar ofta på hur jag ska bli mindre kluven i allt!?
Vem i hela världen kan man lita på?

maria sa...

nu är jag väl för gammal för att ta just det här vaccinet om jag har förstått saken rätt (speciellt efter idag, hehe), men jag tänker som så att jag inte stoppar "onödiga" kemikalier i kroppen. värktabletter o nässpray på sin höjd...

mig veterligen har jag bara "barnvaccinen" o så fyllde jag på lite för resan i vintras, ny stelkramp (har jag inte tagit sen 1994), hepatit A+B (att ha jobbat inom sjukvården av o till sen 2002 utan hepatit-vaccin var kanske lite dumt...) o så gula febern som vi var tvungna att ha papper på annars kom vi inte in i Sydamerika (eller nåt sånt).

i Finland blev det ju en ganska stor grej med narkolepsin efter influensasprutan också...
men å andra sidan känner jag inte att jag föreställa mig hur man resonerar innan jag har egna barn.

ursäkta rörigt svar =)
kram!

Fnissi sa...

Tack för era svar - och jo Annelie så är det ju förstås. Det är hepatit A+B som hon har vaccinerats mot... Fel av mig.

Vi kanske kan starta kluvna gruppen? ;-D