söndag 21 juli 2019

Höskörd och bullbakning

Igår var det hökörningsdag för bonden och det är ju lite tradition att vara med på detta. Älskar doften av hö! Min insats är att komma med fika, och i år fick det även bli mat. Jag gjorde Calzone-pizzor som hökörarna fick käka och när allt var klart firade vi med vaniljbullar. Tänkt dela med mig av receptet.

Vaniljbullar

ca 20 st

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl socker
1 tsk salt
12 dl vetemjöl

Smält smöret. Blanda socker och jäst i en bunke tills jästen smälter.Blanda mjölk och smör och häll över sockret och jästen. Blanda sedan i övriga ingredienser. Rör ihop tills det blir en smidig, men fortfarande lös deg. Använd gärna en köksmaskin med degkrok.
Låt degen jäsa ca 15-20 minuter.
Gör bollar av den kladdiga degen. Mjöla händerna om du måste, men det brukar inte behövas. Jag tar ett halvdecilitermått och använder att ta degen med för att få ungefär lika stora bullar. Degen är nämligen lite svår att rulla ut och skära i bitar eftersom den är så pass kladdig.


Ca 20 bullar blir det. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa ytterligare ca 10 minuter. Under tiden blandar du ihop vaniljkräm t.ex. med hjälp av snabbmarsánpulver. Jag brukar göra vaniljkräm på 4 dl mjölk och 10 msk pulver.


När tio minuter passerat fyller du i marsánkrämen i en spritspåse med en långsmal pip. Denna använder du sedan för att fylla varje bulle med så mycket kräm som önskas. Du kan behöva nypa ihop "hålet" efter fyllningen så att det inte rinner ut. 
Grädda sedan bullarna i 8-10 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna!



Före servering penslar du bullarna med smält smör och doppar i strösocker. Ät och njut!
Om du ska frysa in bullarna så hoppar du över smör och socker-garneringen - för den gör du när du ska äta bullarna.


Inga kommentarer: