tisdag 31 augusti 2010

Kyrkrally

I söndags var det kyrkrally i Tidaholms pastorat. Jag tjänstgjorde i Fröjereds kyrka, och det var mycket folk som åkte runt till de olika kyrkorna för att kika och svara på frågor.
Det finns mycket spännande historia i kyrkor, och Fröjered är inget undantag. Där finns saker kvar från den gamla medeltidskyrkan! Tänk att man kan stå och hålla i nåt som gjordes under 15-1600-talet!!! Det tycker jag är mäktigt!
Jag brukar föreställa mig hur det såg ut då, hur den som målat/skulpterat osv. hade det...
Historia fascinerar mig! Tänk så mycket händelser i vår historia som påverkat hur vi har det idag....

Lite bilder och info från Fröjereds kyrka (från infoblad som pastoratet tryckt upp):

Fröjereds kyrka består av ett långhus och ett högt lanterninprytt västtorn med spira. Kyrkan byggdes 1858.
Den tidigare kyrkan, en liten medeltidskyrka, var belägen i nuvarande prästgårdsparken (som nu är en fårhage) vid Tidan. Ett kors markerar platsen. Under medeltiden fanns dessutom en kyrka i Orleka. Då var Orleka troligen en egen församling. Kyrkan raserades under tidig reformationstid.

Altaret i den nuvarande kyrkan pryds av en målning från år 1907 av den särskilt i Amerika kända konstnären Birgitta Sandzén. Målningen återger Kristi Himmelsfärd.

Utmed den södra långhusväggen hänger den gamla kyrkans altaruppsats. Den består av en träskulptur med den korsfärsta Herren och sörjande kvinnor som huvud- och mittmotiv, och som sidofigurer Moses med lagens tavlor och Aron i sin överprästliga dräkt. Enligt en inskription är denna altaruppsats skänkt till Fröjereds kyrka 1707 av Catharina Hård på Svenstorp.
Vid en renovering 1936 placeras den äldre altaruppsatsen vid altaret och målningen flyttades till långhusväggen. Det färgade fönstret över altaret sattes igen. 1988 återställdes altaret till sitt ursprungliga utseende varvid fönstret togs upp igen och den gamla altaruppsatsen placerades på långhusväggen där den nu hänger.

Från den gamla kyrkan finns också en del av läktarbarriären bevarad på den västra väggen. Den har målningar som bland anat föreställer evangelisterna. Bland de övriga inventarierna från den gamla kyrkan märks predikstolen med timglas, en medeltida primklocka och en blå mässkrud från 1793. Predikstolen är försedd med talrika träsniderier med bilder av bl.a. Kristus och evangelisterna.

Huvudorgeln är byggd av Niklas Söderling från Göteborg 1861. Den har åtta stämmor och renoverades 1995. Den anses av kännare utgöra ett gott prov på denna orgelbyggares skicklighet. Kororgeln är från 1985.

I tornet hänger två klockor. Storklockan är omgjuten 1682 och har hängt i den gamla kyrkans klockstapel. Den väger 325 kg. Lillklockan har tillkommit 1894 och väger 210 kg.

På västra väggen finns uppsatta två skulpterade gravstenar, den ena till minne av den kände och framstående kyrkoherden (1726-1759) i Fröjered Thorstanaus Thengblom, född 1686, död 1739, och den andra stenen till minne av hans andra maka.


Nu finns även en asklund på kyrkogården, den kommer att invigas 12 september.

Apropå kyrkogård förresten... Minns ni att det för några månader sedan såg ut såhär?

Man anade knappt gravstenarna på vissa ställen... Ingen idé att tända någon lykta direkt. Men man kanske kunde ha gjort en vacker snölykta?

Inga kommentarer: