tisdag 4 januari 2011

Bakbehov!

Inget bröd hemma, och ingen ork att åka och handla - så då bakar jag väl lite! Testar ett nytt recept på brödkakor idag.


Breadcookies ;-)

50 g jäst
1/2 liter vatten
125 g smör
1 dl socker
1/4 tsk salt
1 1/4 kg mjöl
lite brödkryddor om man vill...

Rör ut jästen i lite av vattnet. Smält smöret och tillsätt sedan resten av vattnet. Blandningen bör bli fingervarm. Häll den över jästen och tillsätt sedan socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunken. Spara något av mjölet till utbakningen. Jäs degen i ca 2 timmar eller till dubbel storlek.

Arbeta sedan samman degen igen innan den tas upp på bakbordet.

Dela degen i 6 delar och kavla ut till runda kakor, ca 1-2 cm tjocka. Nagga dem . Låt jäsa i 30 min.
Grädda i 250-275 grader tills de fått fin färg. Jag brukar också slänga in en halv deciliter vatten i botten på ugnen när jag sätter in plåten. Då får brödet en lite "mjukare" yta.

Inga kommentarer: