fredag 11 juli 2014

Sånt man inte vill höra...

I våras var jag med på ett miljöseminarie där bland annat meteorologen Madeleine Westin från TV4 pratade om framtidens väder. Bland annat fick vi veta mer kring följande framtidsscenarior (50-100 år framåt i tiden):
  • Maldiverna och många andra ögrupper kommer ligga under vatten i framtiden. Kommer inte ihåg vad hon sa för uppskattad tidsperiod innan det inträffar.
  • För varje grad som det blir varmare så flyttas trädgränsen ca 100 meter.
  • Orkaner (Väst)/Tyfoner (Asien) kategoriseras från 1-5, men i framtiden förväntas det finnas fler monsterorkaner som är 6:or. Här är det havet som påverkar. Högre yttemperatur gör att orkaner lättare kan bildas.
  • Det kommer både bli fler värmeböljor och fler skyfall på somrarna, och ca 2-6 grader varmare medeltemperatur. Samt fler snöfria och tjälfria vintrar. Och fler stormar.
  • Växtsäsongen kommer att förändras.
  • 1850 var medeltemperaturen vid jordytan 13,5 grader - 2000 var den 14,5 grader.


Man kan säga att det blir ett mer kontrastfyllt väder. Allting blir liksom lite värre. Mer regn när det blir regn. Mer sol när det blir sol. Mer vind. Mer värme.
Ja, sånt vill man ju inte höra, för vi är ju inte beredda att ändra så mycket på vårt liv vi lever idag. Eller?
Istället arbetar vi ju för att alla länder ska bli I-länder och ha samma konsumtionssamhälle som vi.
Kommer det ens att fungera? Förmodligen inte.
Kanske borde vi istället leva enklare liv...
Usch vad svårt sånt här är tycker jag. Allt hänger ju ihop. Slutar vi t.ex. att köpa frukt m.m. från andra länder för att minska ner på fraktandet, så drabbar det ju de länderna och de som arbetar med frakten. Kan man då lösa det inom deras eget land? Kan vi stå ut med att inte ha tillgång till bananer och apelsiner året runt?

Ja, jag löser tyvärr inte detta... Blir bara deppig av att tänka på det...
Vad bra det hade varit om jag istället kunde bli kreativ och komma med lösningar...
Tur då att det finns människor som kan det! När vi fick vårt bidrag från miljöfonden fick vi träffa många andra som hade kommit på helt fantastiska grejer för att förbättra miljön!2 kommentarer:

hakker sa...

Näpp, tror jag inte på. Det lilla vi åstadkommer med utsläpp osv påverkar inte i närheten av det som solstormarna gör - problemet är väl att det funkar dåligt som argument när vi givetvis ändå ska undvika att bära oss illa åt med resurserna. Hela växthuseffekten är bara naturlig variation. Förr eller senare blir det istid igen...

Fnissi sa...

Jojo... Hur ska du kunna köra med Lilly om det blir Istid då? Sicket ombyggnadsprojekt det blir. Hihi! ;-D