fredag 11 juli 2014

Sommarkurs 2014, dag 2

Andra dagen, efter att ha sovit i sköna sängar, så skulle vi strosa i Trosa. Vi började med att äta frukost nere vi gästhamnen där i solsken och kanske liiiite kyliga vindar. Men kaj-jakt med blomspruta, vågskvalp, massa båtar och flytande grävmaskiner som underhållning vägde upp vindarna. =)


På väg mot frukost!
Här är vi på väg mot världens ände! Och då fick vi först gå över Suckarnas bro och sedan på kärleksstigen.
Selfie vid världens ände!
Att strosa i Trosa var vackert och vi hittade massor av roliga affärer! Vad sägs om Lusthuset, Choklad & lakrits och Butik Bohem?
Sedan åt vi skärgårdslåda på Trosa sjökrog, där vi även åt middag på kvällen. Då tog jag fisksoppa och den var gooood!
En av höjdpunkterna under dagen var fikastunden på Marsipangården. Vilket ställe! Här fanns allt möjligt i choklad och marsipan. Mysigt hus och mysig bakgård där man fick sitta och fika bland vattenporl, kryddor och småfåglar. Bra service också! Dit kan jag tänka mig att åka tillbaka mååånga gånger! =)MarsipangårdenDet fanns inget på Marsipangården som såg äckligt ut... =)


Vi gick en guidad tur där vi lärde oss en del, men mycket hade vi redan kunnat läsa oss till under vår egen "strosning". =)
Vi fick veta att det förr gjordes läsk i Trosa - och att vattnet togs ur Trosa ån... Mysigt! Eftersom Trosa ån liksom många vattendrag också var avfallsplats för diverse slaktare, skomakare osv.
Trosa är också känd för sin punsch, som dock inte längre tillverkas just i Trosa, men efter samma recept. Så en flaska punsch införskaffade vi på systembolaget där. Den är inte så söt som flaggpunschen, och riktigt god. Som en blandning mellan whisky och punsch ungefär.

Skärgårdslåda! Vackert och gott!

På vandrarhemmet.

Stora delar av Trosa brann ner, utom kyrkan som användes som stall av ryssarna, under den stora ryssbranden 1719. Staden byggdes sedan upp igen och de flesta husen var från den tiden. Trosa är uppbyggt på gammal havsbotten som rör sig hela tiden och de små husen var ibland så sneda och vinda så vi blev stående och bara tittade på alla vinklar och vrår. Vi tror att de flesta Trosabor har enfärgade tapeter, eftersom mönsteranpassning måste vara supersvårt i de husen. =)
Husen i Trosa blir sällan till salu, men det fanns något enstaka då och då.

Kalle Blomkvist lever farligt och Hedebyborna spelades in i och runt Trosa, och tydligen någon tysk serie om en Inga Lindström som jag helt missat.
Det är en väldigt mysig stad, och man kan lätt strosa igenom den under en dag utan att stressa det minsta. =)
Inga kommentarer: