lördag 23 februari 2013

Julavslut

Kollade på vår julgran som ligger nersnöad ute och väntar på att bli påskeldsbränsle. Tänk förr när man hade riktiga julgransplundringar. I år var det bara Mallan som fick plundra vår gran.
När jag var mindre hade vi alltid julgransplundring eller julgransrustning. Kommer ihåg hur vi bjöd in kompisar och så fick vi plocka ner allt ätbart ur granen (kulorna hade mamma redan tagit hand om) och sedan kastade vi ut den genom det franska fönstret ner på gården efter att ha dansat lite runt den. Där blev de sedan upphämtade av t.ex. IFK som samlade ihop allihop på en vagn. Hade vi barn tur hann vi använda dem till våra snökojor innan de blev hämtade. Gamla julgranar var ju perfekta att bygga hydda med. Dessutom var de roliga att bränna kvistar på över nåt ljus eller så. Inte särskilt brandsäkert - I know. Men vi brukade faktiskt ha levande ljus i våra kojor. Vi fick det för våra mammor. De hade nog inte gått någon brandsäkerhetsutbildning. ;-)

Hos mormor var det en annan slags julgransplundring. Då bjöds vänner och släkt in, och granen var egentligen helt orörd och inte heller dansade vi. Men mormor bjöd på clementiner, vindruvor, päron m.m. och så en massa olika godis i vackra glasskålar. Twist och Bridgeblandning var ett måste. Mormors alla kakor (hur många sorter som helst) och egengjorda julgodis skulle också käkas upp. Till detta fick man dricka cider eller pommac ur de vackra tunna små glasen med stjärnor på, som nästan bara användes vid julgransplundringar.
Tur för min vikt att jag inte kan gå på mormorsbjudningar fortfarande. Det vore förödande. Men jag kan ibland sakna det avslutet på julen som julgransplundringen var. Men det verkar vara en tradition på väg bort, eller? Hur har ni det hemma hos er?


2 kommentarer:

Annelie Björk sa...

Ok! Knytis och julgransplundring nästa år då!! Barnen plundrar granen och vi vuxna baren!? Låter det bra? Bara att samla ihop ett gäng glada vuxna och barn!!!

Fnissi sa...

Det kör vi på då! =)