onsdag 22 december 2010

Tekakor till skinkan!


40 tekakor är nu färdiga - och de väääntar på att få ätas med julskinkan som också är färdigkokt och griljerad. Mums! Det var förut vår tradition att man åt julskinkesmörgås, med hembakta tekakor dan före doppareda´n. Men de senaste fem (?) åren så har vi en ny tradition som innebär att vi tillbringar dan före doppareda´n i Korsberga. Alltså får vi ha julskinkemackpremiären dan före dan före doppareda´n! :-)


Tekakor
20 bröd
Ett härligt mjukt bröd som nästan smälter i munnen.
Ät tekakorna som de är eller lägg på ditt favoritpålägg.
Allra godast nybakade, men en tekaka går bra att frysa.

50 g jäst
5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
3 msk honung
1 äggula
13-14 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt

1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
2. Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.
5. Låt jäsa i 5 minuter.
6. Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
7. Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Låt jäsa i 30-40 minuter.
9. Sätt ugnen på 250 grader.
10. Spreja in vatten i ugnen ( eller kasta in ca ½ dl vatten i botten av ugnen) och ställ in bullarna.
11. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

Inga kommentarer: